Следвайте Гласове в ТелеграмСлужебният министър на земеделието Явор Гечев призова Европейската

...
Следвайте Гласове в ТелеграмСлужебният министър на земеделието Явор Гечев призова Европейската
Коментари Харесай

България иска активиране на селскостопанския резерв на ЕС, земеделието ни е пред колапс заради вноса на украинско зърно

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Служебният министър на земеделието Явор Гечев прикани Европейската комисия за ускорение на процедурата за активиране на селскостопанския запас, за подкрепяне на най-засегнатите страни, които се намират наоколо до границата с Украйна. Апелът е насочен в писмо до европейския комисар по земеделие Януш Войчеховски и генералния шеф на Главна дирекция  „ Земеделие и развиване на селските региони “ на Европейска комисия Волфганг Бурчер. Поводът за това са компликациите, пред които са изправени българските производители вследствие на несъразмерния импорт от Украйна.

„ България е солидарна с Украйна и споделя нуждата от безпрепятствени доставки на селскостопански и други артикули, с цел да се подсигурява продоволствената сигурност в международен мащаб, само че това не следва да слага в риск конкурентоспособността на европейските аграрни производители “, отбелязва в писмото си  министър Гечев. Той акцентира, че най-сериозните разстройства се следят на пазара на маслодаен слънчоглед, като интензивният импорт от Украйна продължава и през 2023 година

Също по този начин се показват като притеснителни количествата зърно, съхранявани в складовете в страната, без благоприятни условия за реализация и липса на търговия, при сериозен спад на изкупните цени.

" На фона на увеличените разноски за семена, торове, артикули за растителна отбрана, дизел и прочие се утежнява икономическата резистентност на стопаните, отглеждащи слънчоглед. Липсата на свежи доходи от продажби на зърно, увеличаващи се разноски за предпазване и лимитирани складови благоприятни условия водят до неустановеност и са доста съществено предизвикателство за обикновено пускане на пролетната акция ", показва Явор Гечев.

Аграрният министър осведоми европейските институции, че българските земеделци  вече организират протестни дейности и упорстват да бъде стеснен вносът на зърнени култури от Украйна, който безусловно слага в колапс бранша, защото поради него са принудени да продават продукцията си на безценица.

По неофициална информация на профилираното издание „ Гласът на земеделеца “ Кризисният запас за компенсиране на земеделците ще бъде отворен до дни като ще има пари за  България, Румъния и Полша. Очакват се  30 милиона евро за Полша, 15 милиона евро за България и 10 милиона евро за Румъния. Като на тези страни ще бъде позволено да добавят подпомагането с  тези суми с пари от държавния запас.


Източници: БНР, bgonair.bg

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР